Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z królika pomidorami i żurawiną

Pasztet z królika pomidorami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1358

Dodano:

Odsłon: 1582

Delikatny pasztet z królika do którego dodałam suszone pomidory,w galaretce z żurawiny świeżej. Pasztet jest prosty do zrobienia, a kwaskowa galaretka równoważy słodycz pomidorów suszonych.

Składniki

  • 70 dkg królika
  • 1 wątróbka królika
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera i por biała część
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 10 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 garść pestek dyni
  • sól, pieprz
  • oliwa od pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • galaretka żurawinowa 25 dkg żurawiny świeżej
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję do miękkości mięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25X11,5 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.

    Galaretka:
    Żurawinę umytą, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i przesmażam aż wino odparuje a żurawina będzie miękka. Miksuję blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dodaję mus gorący i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia. Pasztet wyjmuję z foremki, myję ją i osuszam. Wylewam do niej mus 1/2 i wstawiam do lodówki. Jak stężeje, smaruję pasztet z góry płynnym musem, spowoduje to że połączy się z galaretką i układam w foremce. Wylewam resztę musu na boki formy i górę. Wstawiam do stężenia do lodówki. Ściereczkę zmaczam gorącą wodą, obkładam całą formę i zostawiam na chwilę. Pasztet wyjdzie wtedy sam z formy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2017 No właśnie, znów ktoś mnie uprzedził z wypowiedzią, o zdjęciu ;)
Już patrząc na samą fotę kubki smakowe nie wytrzymują napięcia :)
Super przepis i ja też "kradnę" xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 13 grudnia 2017 Cudne zdjęcie! :) Ten przepis również porywam do notesika ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń