Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z soczewicy czerwonej to wegański przysmak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy nawet jako samodzielne danie obiadowe. Jest niezwykle smaczny i bardzo pożywny. Dodatek orzechów zapewnia przyjemną chrupkość, a glazura idealnie podkręca smak soczewicy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7217
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7217
Składniki
W dużym garnku zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj soczewicę i przykryj ją częściowo pokrywką. Gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 30-45 minut, rzadko mieszając. Odcedź i odstaw do ostudzenia. W osobnej miseczce wymieszaj siemię lniane ze 150 ml wody. Odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Cebulę, seler, czosnek i marchewkę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, seler i czosnek. Smaż do miękkości cebuli, przez ok. 3 minuty. Dodaj marchewkę i grzyby. Smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw zawartość patelni tymiankiem i koprem włoskim. Gotuj przez następne 5 minut.
Następnie dodaj płatki drożdżowe, soczewicę, siemię lniane, posiekane grubo orzechy włoskie, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Mieszanka powinna być bardzo gęsta i kleista. Formę do pieczenia chleba o wymiarach ok. 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej mieszankę i mocno dociśnij. Wyrównaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą ocet z ketchupem na jednolity płyn. Rozprowadź go równomiernie po pasztecie. Pasztet z soczewicy czerwonej przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Danie wyjmij i odstaw na 10-20 minut przed krojeniem.