Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z soczewicy czerwonej to wegański przysmak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy nawet jako samodzielne danie obiadowe. Jest niezwykle smaczny i bardzo pożywny. Dodatek orzechów zapewnia przyjemną chrupkość, a glazura idealnie podkręca smak soczewicy.
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7991
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 677
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7991
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 677
Składniki
W dużym garnku zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj soczewicę i przykryj ją częściowo pokrywką. Gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 30-45 minut, rzadko mieszając. Odcedź i odstaw do ostudzenia. W osobnej miseczce wymieszaj siemię lniane ze 150 ml wody. Odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Cebulę, seler, czosnek i marchewkę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, seler i czosnek. Smaż do miękkości cebuli, przez ok. 3 minuty. Dodaj marchewkę i grzyby. Smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw zawartość patelni tymiankiem i koprem włoskim. Gotuj przez następne 5 minut.
Następnie dodaj płatki drożdżowe, soczewicę, siemię lniane, posiekane grubo orzechy włoskie, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Mieszanka powinna być bardzo gęsta i kleista. Formę do pieczenia chleba o wymiarach ok. 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej mieszankę i mocno dociśnij. Wyrównaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą ocet z ketchupem na jednolity płyn. Rozprowadź go równomiernie po pasztecie. Pasztet z soczewicy czerwonej przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Danie wyjmij i odstaw na 10-20 minut przed krojeniem.