Pasztet z soczewicy czerwonej to wegański przysmak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy nawet jako samodzielne danie obiadowe. Jest niezwykle smaczny i bardzo pożywny. Dodatek orzechów zapewnia przyjemną chrupkość, a glazura idealnie podkręca smak soczewicy.
Pasztet z soczewicy czerwonej
Składniki
- 180 g suszonej czerwonej soczewicy
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 mała cebula
- 100 g selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 200 g małych pieczarek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 50 g orzechów włoskich
- 110 g bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 150 ml wody
Glazura
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki keczupu
Składniki
- 180 g suszonej czerwonej soczewicy
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 mała cebula
- 100 g selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 200 g małych pieczarek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 50 g orzechów włoskich
- 110 g bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 150 ml wody
Glazura
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki keczupu

Etapy przygotowania
W dużym garnku zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj soczewicę i przykryj ją częściowo pokrywką. Gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 30-45 minut, rzadko mieszając. Odcedź i odstaw do ostudzenia. W osobnej miseczce wymieszaj siemię lniane ze 150 ml wody. Odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Cebulę, seler, czosnek i marchewkę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, seler i czosnek. Smaż do miękkości cebuli, przez ok. 3 minuty. Dodaj marchewkę i grzyby. Smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw zawartość patelni tymiankiem i koprem włoskim. Gotuj przez następne 5 minut.
Następnie dodaj płatki drożdżowe, soczewicę, siemię lniane, posiekane grubo orzechy włoskie, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Mieszanka powinna być bardzo gęsta i kleista. Formę do pieczenia chleba o wymiarach ok. 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej mieszankę i mocno dociśnij. Wyrównaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą ocet z ketchupem na jednolity płyn. Rozprowadź go równomiernie po pasztecie. Pasztet z soczewicy czerwonej przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Danie wyjmij i odstaw na 10-20 minut przed krojeniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 208

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 187

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 902
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 208

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 187

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 902



Składniki
- 180 g suszonej czerwonej soczewicy
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 mała cebula
- 100 g selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 200 g małych pieczarek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 50 g orzechów włoskich
- 110 g bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 150 ml wody
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki keczupu
W dużym garnku zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj soczewicę i przykryj ją częściowo pokrywką. Gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 30-45 minut, rzadko mieszając. Odcedź i odstaw do ostudzenia. W osobnej miseczce wymieszaj siemię lniane ze 150 ml wody. Odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Cebulę, seler, czosnek i marchewkę bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, seler i czosnek. Smaż do miękkości cebuli, przez ok. 3 minuty. Dodaj marchewkę i grzyby. Smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw zawartość patelni tymiankiem i koprem włoskim. Gotuj przez następne 5 minut.
Następnie dodaj płatki drożdżowe, soczewicę, siemię lniane, posiekane grubo orzechy włoskie, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Mieszanka powinna być bardzo gęsta i kleista. Formę do pieczenia chleba o wymiarach ok. 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej mieszankę i mocno dociśnij. Wyrównaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą ocet z ketchupem na jednolity płyn. Rozprowadź go równomiernie po pasztecie. Pasztet z soczewicy czerwonej przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Danie wyjmij i odstaw na 10-20 minut przed krojeniem.
Pyszotka:)