Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8222
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2813
Polecam.
Odsłon: 1444
Polecam.
Odsłon: 427
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8222
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2813
Polecam.
Odsłon: 1444
Polecam.
Odsłon: 427
Składniki
Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę. Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem. Gdy mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut.