Do góry

Dania główne Przepis na:

Patisony nadziane

Patisony nadziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16590

Dodano:

Odsłon: 1824

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Składniki

  • 2 patisony
  • 200 g mielonej karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • Sos :
  • pulpa pomidorowa
  • Koncentrat pomidorowy
  • suszona bazylia
  • cukier
  • 1 cebula
  • olej słonecznikowy
  • sól
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę.
    Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem. Gdy mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy.
    Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 sierpnia 2016 Jadłam patisony z zalewy były pyszne,a Twoje danie...głodna jestem...już bym zjadła..pycha...:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 05 sierpnia 2016 Zdjęcie zachęca do jedzenia. Patisony są pyszne, niestety w tym roku swoich nie mam, więc tylko zazdroszczę takiego jedzonka.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 05 sierpnia 2016 Nie jadłam jeszcze nigdy pieczonych patisonów. Kradnę pomysł :).

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń