Dania główne Przepis na:
Patisony nadziane

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16590
Dodano: 04.08.2016
Odsłon: 1824
Składniki
- 2 patisony
- 200 g mielonej karkówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- oliwa
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii
- 150 ml bulionu warzywnego
- Sos :
- pulpa pomidorowa
- Koncentrat pomidorowy
- suszona bazylia
- cukier
- 1 cebula
- olej słonecznikowy
- sól
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę.
Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem. Gdy mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy.
Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut.
Komentarze do przepisu (7)

Docherro 06 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Jadłam patisony z zalewy były pyszne,a Twoje danie...głodna jestem...już bym zjadła..pycha...:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 05 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Bajeczne danie :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 05 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Zdjęcie zachęca do jedzenia. Patisony są pyszne, niestety w tym roku swoich nie mam, więc tylko zazdroszczę takiego jedzonka.4 Kto głosował? | Odpowiedz

Kardamonovy 05 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Nie jadłam jeszcze nigdy pieczonych patisonów. Kradnę pomysł :).5 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 04 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Świetna propozycja, a zdjęcia fantastyczne! :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz