Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pęczak po wiejsku"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 512
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2547
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1862
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1086
Świąteczne smaki.
Odsłon: 150
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1719
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 512
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2547
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1862
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1086
Świąteczne smaki.
Odsłon: 150
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1719
Składniki
Marchewki oczyść starannie, opłucz, pokrój w kosteczkę. W ten sam sposób przygotuj pietruszki oraz bulwę selera. Słoninę pokrój w kosteczkę. Wysmaż na suchej patelni.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Włóż do niego marchew, pietruszkę, seler i skwarki ze słoniny, wymieszaj. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz ok. 40 minut.
Kaszę pęczak wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Wlej 3 szklanki wody, dopraw. Gotuj kaszę na średnim ogniu 15-20 minut. Ugotowaną kaszę wymieszaj z łyżką masła.
Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany pęczak, wymieszaj starannie. Ponownie wstaw do piekarnika, dopiekaj 10 minut.
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 2,40 zł.
Lubisz pieczoną pietruszkę i marchew? Ułóż obrane, pokrojone na połówki warzywa na blasze, skrop oliwą z miodem i przyprawami. Piecz 40 min.Źródło: Świat kobiety