Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie w słodko-kwaśnej zalewie idealne na obiad i zagrychę ;)
Główki z kani kroimy na 4 trójkąty (chyba, że są małe, ale takich nie zbieramy, bo to mogą nie być kanie, więc zbieramy tylko te duże). Jajko, mleko i mąkę mieszamy razem i obtaczamy kanie jak kotlet, najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej i smażymy.
Do garnka wsypujemy cukier karmelizujemy go na brązowy kolor, następnie wlewamy wodę, trzeba uważać, by się nie poparzyć, bo może to strzelać, po wlaniu wody z cukru zrobi się skorupa, dodajemy liście laurowe, ziela angielski oraz sól, doprowadzamy znów do wrzenia, by cukier całkiem się rozpuścił, gdy zacznie wrzeć dodajemy wiórki cebuli i ocet, zdejmujemy z ognia i wpuszczamy usmażone kanie, pozostawiamy do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Kanie najlepiej smakują na 3-4 dzień, ale u mnie nigdy nie dotrwają.
Można je również zaprawić na zimę, gdy są gorące wystarczy włożyć do słoja zakręcić i zagotować 5 minut.
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 66
Nie powiem nic nowego, że domowe najlepsze. Takie mięsko jest pyszne. Dobrze...
Odsłon: 1375
Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z nied...
Odsłon: 88
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 66
Nie powiem nic nowego, że domowe najlepsze. Takie mięsko jest pyszne. Dobrze...
Odsłon: 1375
Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z nied...
Odsłon: 88
Składniki
Główki z kani kroimy na 4 trójkąty (chyba, że są małe, ale takich nie zbieramy, bo to mogą nie być kanie, więc zbieramy tylko te duże). Jajko, mleko i mąkę mieszamy razem i obtaczamy kanie jak kotlet, najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej i smażymy.
Do garnka wsypujemy cukier karmelizujemy go na brązowy kolor, następnie wlewamy wodę, trzeba uważać, by się nie poparzyć, bo może to strzelać, po wlaniu wody z cukru zrobi się skorupa, dodajemy liście laurowe, ziela angielski oraz sól, doprowadzamy znów do wrzenia, by cukier całkiem się rozpuścił, gdy zacznie wrzeć dodajemy wiórki cebuli i ocet, zdejmujemy z ognia i wpuszczamy usmażone kanie, pozostawiamy do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Kanie najlepiej smakują na 3-4 dzień, ale u mnie nigdy nie dotrwają.
Można je również zaprawić na zimę, gdy są gorące wystarczy włożyć do słoja zakręcić i zagotować 5 minut.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Obiad z resztek - podsmażane mięso z rosołu
Dania główne
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Dania główne
Makaron ryżowy z warzywami
Dania główne
Burrata pasta
Obiad z resztek - podsmażane mięso z rosołu
Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z nied...
Odsłon: 88
Gołąbki z pieczarkami i jajkami
Dzisiejsze gołąbki są trochę inne niż za zwyczaj, bo z farszem z podsmażonych...
Odsłon: 52