Do góry

Dania główne Przepis na:

Pecze-Kanie

Pecze-Kanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3604

Dodano:

Odsłon: 3293

Kanie w słodko-kwaśnej zalewie idealne na obiad i zagrychę ;)

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Główki z kani kroimy na 4 trójkąty (chyba, że są małe, ale takich nie zbieramy, bo to mogą nie być kanie, więc zbieramy tylko te duże). Jajko, mleko i mąkę mieszamy razem i obtaczamy kanie jak kotlet, najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej i smażymy.

  2. Do garnka wsypujemy cukier karmelizujemy go na brązowy kolor, następnie wlewamy wodę, trzeba uważać, by się nie poparzyć, bo może to strzelać, po wlaniu wody z cukru zrobi się skorupa, dodajemy liście laurowe, ziela angielski oraz sól, doprowadzamy znów do wrzenia, by cukier całkiem się rozpuścił, gdy zacznie wrzeć dodajemy wiórki cebuli i ocet, zdejmujemy z ognia i wpuszczamy usmażone kanie, pozostawiamy do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Kanie najlepiej smakują na 3-4 dzień, ale u mnie nigdy nie dotrwają.

  3. Można je również zaprawić na zimę, gdy są gorące wystarczy włożyć do słoja zakręcić i zagotować 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 października 2014 Kobieto,jadałem róznie przyrządzone kanie,ale tak nigdy!
Zabieram przepis,superrrr..tylko tyle powiem:)
pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aba 14 października 2014 Bardzo ciekawy pomysł na kanie..., muszę wypróbować

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń