Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast sosu pomidorowego, zrobiłam sos cukiniowy, ponieważ tego warzywa mam obecnie w domu pod dostatkiem. Smakowało i dzieciom i dorosłym. Tak więc polecam
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2930
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 250
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2930
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 250
Składniki
Ciasto: mleko lekko podgrzać. Wlać do miski, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Potem dodać resztę składników na ciasto, zagnieść. Odstawić na godzinę. Rozwałkować, ułożyć na blaszce. Nałożyć sos.
Sos: na dno garnka wlać olej. Starkować do niego cukinię. Dodać pokrojonego pomidora. Zalać odrobiną wody. Lekko posolić. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie cukinia. Zdjąć przykrywkę i gotować tak długo, aż odparuje płyn, aby sos zgęstniał. Doprawić sosem chili, pieprzem, solą. Zmiksować na gładki sos. Nałożyć na ciasto.
Następnie pokroić paprykę w paski, poukładać na cieście z sosem. Pokroić na kawałeczki mozzarellę (bądź starkować), posypać nią wierzch pizzy. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180st.C - w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać ziołami.