Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarnista pizza z warzywami i mozzarellą

Pełnoziarnista pizza z warzywami i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 610

Dodano:

Odsłon: 4527

Zamiast sosu pomidorowego, zrobiłam sos cukiniowy, ponieważ tego warzywa mam obecnie w domu pod dostatkiem. Smakowało i dzieciom i dorosłym. Tak więc polecam

Składniki

  • CIASTO: mąka pełnoziarnista, szklanka
  • mleko, 1/2 szklanki
  • świeże drożdże, 25g
  • cukier, 1/2 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • olej rzepakowy, łyżeczka
  • SOS: cukinia, ok. 150g
  • pomidor, 1 mały
  • sos chili, do smaku
  • sól, pieprz, do smaku
  • rzepakowy olej, łyżeczka
  • DODATKI: mozzarella, 125g
  • papryka, 1-2 sztuki
  • ulubione zioła, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pełnoziarnista pizza z warzywami i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Ciasto: mleko lekko podgrzać. Wlać do miski, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Potem dodać resztę składników na ciasto, zagnieść. Odstawić na godzinę. Rozwałkować, ułożyć na blaszce. Nałożyć sos.

  2. Sos: na dno garnka wlać olej. Starkować do niego cukinię. Dodać pokrojonego pomidora. Zalać odrobiną wody. Lekko posolić. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie cukinia. Zdjąć przykrywkę i gotować tak długo, aż odparuje płyn, aby sos zgęstniał. Doprawić sosem chili, pieprzem, solą. Zmiksować na gładki sos. Nałożyć na ciasto.

  3. Następnie pokroić paprykę w paski, poukładać na cieście z sosem. Pokroić na kawałeczki mozzarellę (bądź starkować), posypać nią wierzch pizzy. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180st.C - w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 29 sierpnia 2012 na epwno przepis wyprobuje- pozdrawiam Kamilo :) (znamy sie tez z innego portalu ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń