Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to danie kuchni śródziemnomorskiej. Zapraszam na makaron penne otulony kremowym sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw i świeżych ziół, podawany z greckim serem feta oraz czarnymi oliwkami. Danie przeplata w sobie różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich produktów, dzięki czemu możemy przenieść się do kuchni tamtego regionu. Całość jest pożywna i niezwykle aromatyczna :D
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4444
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21665
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4444
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21665
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i chwilę razem smażymy.
Cebulkę i czosnek zalewamy gęstym przecierem pomidorowym, zagotowujemy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, szczyptę ostrej papryki oraz sól (nie za dużo, ponieważ danie będziemy podawali z kawałkami słonej fety) i dusimy całość około 2 minut.
Następnie do sosu dodajemy garść pokrojonych oliwek oraz posiekane listki bazylii i rozmarynu. Wszystko dusimy przez około 2 - 3 minuty i doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem.
Zawartość pateli miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i kremową masę, a następnie ponownie zagotowujemy.
Makaron penne gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy do niego czarne oliwki, pokrojony w kostkę ser feta oraz świeżą bazylię. Życzę smacznego! :)