Do góry

Dania główne Przepis na:

penne z bakłażanem i miętą

penne z bakłażanem i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1390

Dodano:

Odsłon: 1047

makaron penne z mięsistym bakłażanem,w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym z dodatkiem parmezanu,mięty i zielonej pietruszki sprawdza się o każdej porze ;-)

Składniki

  • penne 1 op.
  • bakłażan 1 szt. średniej wielkości
  • cytryna
  • Masło
  • oliwa z oliwek
  • Czosnek
  • passata 200 ml
  • śmietanka 36%
  • parmezan
  • sòl młynek
  • czarny pieprz młynek
  • zielona pietruszka
  • bazylia świeża
  • mięta świeża
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. bakłażana kroimy w paski lub pòłkrążki średniej grubości,oprószamy solą i polewamy sokiem z połowy cytryny-odstawiamy na 10,15 minut

    obrany i zmiażdżony czosnek szklimy na sklarowanym maśle,dodajemy bakłażana,przesmażamy chwilę,dodajemy passatę i parę łyżek śmietanki oraz posiekane zioła-miętę,pietruszkę i bazylię
    ścieramy na średnich oczkach parmezan-dodajemy garść do sosu
    mieszamy,odparowujemy do konsystencji gładkiego sosu
    przyprawiamy pieprzem i solą

    w czasie przygotowywania sosu gotujemy penne al dente

  2. do sosu wrzucamy penne,chwilę mieszamy i grzejemy na patelni
    podajemy od razu,posypujemy parmezanem,skraplamy oliwą z oliwek,dodajemy resztę świeżych ziół,doprawiamy ...no i gotowe ;-)

  3. Mamma mia...;-) Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń