Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z kurczakiem w ziołach pod beszamelem

Penne z kurczakiem w ziołach pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4481

Dodano:

Odsłon: 979

Kolejne danie makaronowe z aromatycznym kurczakiem i aksamitnym sosem beszamelowym. Smakuje wyśmienicie ze szpinakiem. Jednym słowem przepyszne :)

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie al dente.

  2. Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Można zostawić do zamarynowania albo jak się śpieszymy od razu smażyć.

  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno.

  4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek.

  5. Dodać kurczaka i smażyć przez ok. 8-10 min.

  6. W między czasie przygotować sos beszamelowy.
    Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać.

  7. Następnie powoli dolewać zimne mleko intensywnie mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zagotować.

  8. Gotowy sos wlać na kurczaka i rozmieszać.

  9. Odcedzony makaron dodać do sosu i mięsa. Wszystko razem wymieszać i zagotować.

  10. Podawać ze szpinakiem.
    Przepis znajdziecie na moim profilu "Szpinakowy klasyk"

    https://smaker.pl/przepis-klasyk-szpinakowy,116980,pelen-brzuszek.html

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń