Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam tworzyć różne kombinacje z ziół, orzechów oraz rozmaitych dodatków. Tym razem przygotowałam aromatyczne pesto w stylu orientalnym, którego podstawą jest bazylia, ale przeplatają się w nim także wyraźne nuty rozmarynu, kuminu, imbiru, czosnku i pieprzu cytrynowego. Nutkę smakowitej delikatności zapewniają prażone migdały i twardy ser kozi - połączenie magiczne dla kubków smakowych :) Polecam je wszystkim eksploratorom nowych smaków :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9182
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9182
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Ser kozi i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a migdały rozbijamy delikatnie w moździerzu.
Listki bazylii i rozmarynu przekładamy do rozdrabniacza wraz z 2 ząbkami czosnku, dolewamy część oliwy i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite migdały, starty ser kozi, imbir, melasę oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy (nie za długo, ale jedynie przez tyle, aby połączyć odpowiednio składniki)*. * Pamiętajmy, aby nie dopuścić do powstania jednolitej papki, a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół.
Całość doprawiamy dużą szczyptą kuminu, solą oraz pieprzem cytrynowym - całość dokładnie mieszamy. Gotowe pesto podajemy z makaronem penne ugotowanym al dente w lekko osolonej wodzie. Życzę smacznego! :)