Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatni weekend byłam w mojej ukochanej Polanicy i dostałam od Taty sporą porcję świeżego, bardzo aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Uwielbiam wyraziste smaki i oczywiście pesto, więc postanowiłam przygotować je z tzw. czosnku cygańskiego lub jak nazywają go w innych częściach kraju - cebuli czarownic. Nazwy ciekawe, prawda? Ale nie ma się co dziwić, ponieważ czosnek niedźwiedzi ma niezwykłe, wręcz magiczne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie, grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy, które stają się mocniejsze i piękniejsze. Jeść tylko na zdrowie :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 355
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21864
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 355
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21864
Składniki
Listki czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a uprażone orzechy pekan rozbijamy w moździerzu. Wszystko przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy do smaku ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki miodu, oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem penne.
Życzę smacznego! :)