Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Penne z tuńczykiem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Groszek wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj (3-5 minut). Odcedź, przelej zimną wodą, pozostaw do osączenia.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Obraną cebulę poszatkuj. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki.
Makaron wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu (15-18 minut). Odlej na sicie, pozostaw do osączenia.
Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij widelcem. W głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na złoto. Dodaj tuńczyka, chwilę smaż razem.
Dodaj obgotowany groszek, połówki pomidorków oraz bazyliowe pesto. Na koniec wrzuć makaron. Zawartość patelni starannie wymieszaj. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Rozłóż porcje na talerze, posyp startym parmezanem.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 590 kcal, cena 4,20 złŹródło: Świat kobiety