Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Penne z tuńczykiem"

Składniki

  • 30 dag mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • pieprz
  • 1 mała cebula
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 40 dag makaronu penne
  • 25 dag tuńczyka w oleju
  • sól
  • 3 łyżki pesto
  • 3 dag parmezanu
  • 1 cytryna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groszek wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj (3-5 minut). Odcedź, przelej zimną wodą, pozostaw do osączenia.

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Obraną cebulę poszatkuj. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki.

  3. Makaron wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu (15-18 minut). Odlej na sicie, pozostaw do osączenia.

  4. Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij widelcem. W głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na złoto. Dodaj tuńczyka, chwilę smaż razem.

  5. Dodaj obgotowany groszek, połówki pomidorków oraz bazyliowe pesto. Na koniec wrzuć makaron. Zawartość patelni starannie wymieszaj. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Rozłóż porcje na talerze, posyp startym parmezanem.

  6. porcje, czas ok. 30 min; porcja – 590 kcal, cena 4,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń