Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4580

Dodano:

Odsłon: 14560

Szybko się robi i wspaniale smakuje :)

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 deko świeżego szpinaku
  • opakowanie makaronu penne
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • duży kubek śmietany 12%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • parmezan do posypania gotowego dania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, zasypujemy pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godzinki. Szpinak obieramy z ogonków, myjemy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy krótko czosnek, dodajemy szpinak i smażymy do chwili, aż straci swoją objętość. Doprawiamy pieprzem i solą.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, dodajemy szpinak i mieszamy. Stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos gotujemy przez jakieś 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy. Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzamy i wrzucamy do gotowego sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 22 czerwca 2013 Mam bardzo podobny przepis na takie danie ale każda zmiana mile widziana,muszę wypróbować Twój sposób na to pyszne jedzonko:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń