Do góry

Dania główne Przepis na:

Perfekcyjny stek wołowy ( rump steak)

Perfekcyjny stek wołowy   ( rump steak)

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 884

Dodano:

Odsłon: 14522

Dziś wspaniała propozycja dla koneserów wolowiny w wydaniu klasycznym.Mało które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste w przygotowaniu jednak wymagają sporo wprawy w smażeniu lecz tego nie nauczą Was ani świetne blogi ani najlepsze książki kucharskie. Praktyka i jeszcze raz praktyka doprowadzi was do punktu kiedy to znajdziecie swój perfekcyjnie przygotowany stek.Juz niebawem wiecej pomyslow i przepisow na steki na moim blogu : www.lapsmak.pl Zapraszam serdecznie!!

Składniki

  • 200g dowolnego rodzaju steka wolowego ( ja w przepisie użylem tzw.rump steaka)
  • 100ml bialego wina
  • 50ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • grubo mielona sól ( najlepiej morska)
  • pieprz grubo mielony ( bądź kruszony)
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/2 łyzeczki masła
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki
    200g dowolnego rodzaju steka wolowego ( ja w przepisie użylem tzw.rump steaka)
    100ml bialego wina
    50ml octu balsamicznego
    1 łyżka sosu sojowego
    2-3 gałązki świeżego rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    grubo mielona sól ( najlepiej morska)
    pieprz grubo mielony ( bądź kruszony)
    odrobina oliwy z oliwek
    1/2 łyzeczki masła

  2. Sposób przyrządzenia
    Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. W międzyczasie przygotowujemy marynate wlewając do głebokiego talerza lub miseczki białe wino, ocet balsamiczny oraz sos sojowy .Mieszamy wszystko razem i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz świeży rozmaryn( ja używam samych igiełek wyrzucajac łodygi). Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Wkladamy tak przygotowane steki do marynaty na około 15 minut, bardzo ważne jest aby nie marynować ich zbyt długo ponieważ całkowicie przejdą smakiem marynaty oraz zrobią się mniej soczyste. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki.
    Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka.
    Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.
    Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne.
    Przed podaniem nakladamy na steka odrobinę masła

  3. Porada
    Najlepiej smakuje serwowany z frytkami lub pieczonymi ziemniakami oraz groszkiem,duszona cebula,pieczarkami lub grillowanym pomidorem.
    W żadnym wypadku nie przykrywamy stekow w trakcie smażenia!!!
    Nie nakłuwamy ani nie nacinamy żeby sprawdzić stan wysmażenia!!

  4. Stopnie i czas wysmażenia steków
    (Przy założeniu , że nasz stek ma około 2cm wysokości jak na zdjęciach zamieszczonych w opisie)
    Blue–(stek bardzo krwisty) - stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe ( smażymy po 30 sekund z obu stron).
    Rare- (stek krwisty) - słabo wysmażony– mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka.
    Medium rare- (stek średnio krwisty)-mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, powierzchnia delikatnie brunatnieje.(Czas smażenia około 1,5 minuty z każdej strony)
    Medium–(stek średnio wysmażony) powierzchnia jest już wysmażona ale miso w srodku jędrne , po przekrojeniu na telerzu pominnien mieć idaca przez środek delikatna krwista kreskę.( Czas smazenia okolo 2,5 minuty z kazdej strony)
    Medium Well–(stek dobrze wysmażony)pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.(Czas smazenia 3,5 min z kazdej strony)
    Well Done -(stek mocno wysmażony) . (Czas smażenia okolo 4,5 min z obu stron)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 września 2015 Nie znam się na stekach, ale zdjęcia tak zachęcające, że chętnie wypróbuję przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń