Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne, delikatne i rozpływające się w ustach mięso:) Podane z puree ziemniaczanym i młodą kapustką z cebulką i koperkiem, smakuje idealnie:)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 823
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 823
Składniki
Perliczkę moczymy przez około 2 godziny w zimnej wodzie. Przyprawy mieszamy. Następnie mięso osuszamy, nacieramy stopionym masłem i 1/2 przypraw nacieramy środek perliczki, a resztą jej wierzch.
Perliczkę obkładamy szynką i przewiązujemy nicią, aby szynka nie odpadła podczas pieczenia i przewracania mięsa. Po pewnym czasie, kiedy szynka się spiecze i tak nam nieco poodpada, ale aromat wędzonki pozostanie już w mięsie.
Tak przygotowaną perliczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg). Pieczemy około 55 minut, co jakiś czas przewracając i polewając powstałym sosem. Na ostatnie 15 minut obracamy perliczkę piersiami do góry. Upieczoną perlicę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na około 10-15 minut by odpoczęła. Odwijamy nitkę uwalniając spieczoną szyneczkę. Przekładamy na talerz, obkładamy spieczoną szynką i podajemy. W ten sposób przygotowane mięso jest pyszne i soczyste. Nie użyłam tutaj wielu przypraw, aby ich nadmiarem nie zabić smaku tego delikatnego mięsa.