Do góry

Dania główne Przepis na:

Perliczka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej

Perliczka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4228

Dodano:

Odsłon: 12850

Wyborne, delikatne i rozpływające się w ustach mięso:) Podane z puree ziemniaczanym i młodą kapustką z cebulką i koperkiem, smakuje idealnie:)

Składniki

  • 1 perliczka (moja o wadze 1,1 kg)
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Perliczka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej

Przygotowanie

  1. Perliczkę moczymy przez około 2 godziny w zimnej wodzie. Przyprawy mieszamy. Następnie mięso osuszamy, nacieramy stopionym masłem i 1/2 przypraw nacieramy środek perliczki, a resztą jej wierzch.

  2. Perliczkę obkładamy szynką i przewiązujemy nicią, aby szynka nie odpadła podczas pieczenia i przewracania mięsa. Po pewnym czasie, kiedy szynka się spiecze i tak nam nieco poodpada, ale aromat wędzonki pozostanie już w mięsie.

  3. Tak przygotowaną perliczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg). Pieczemy około 55 minut, co jakiś czas przewracając i polewając powstałym sosem. Na ostatnie 15 minut obracamy perliczkę piersiami do góry. Upieczoną perlicę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na około 10-15 minut by odpoczęła.
    Odwijamy nitkę uwalniając spieczoną szyneczkę. Przekładamy na talerz, obkładamy spieczoną szynką i podajemy.

    W ten sposób przygotowane mięso jest pyszne i soczyste. Nie użyłam tutaj wielu przypraw, aby ich nadmiarem nie zabić smaku tego delikatnego mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń