Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-09-2011
aromatyczne, przepyszne, ładnie wyglądające na talerzu
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 354
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 552
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 759
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 354
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 552
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 759
Składniki
Grzyby zalać zimną wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do namoczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schab dokładnie obsmażyć, lekko rumieniąc z każdej strony na 1 łyżce oliwy z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą, mięso posolić i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wlać bulion wymieszany z estragonem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i wstawić do piekarnika na 50 minut.
Do naczynia z mięsem włożyć odsączone z wody i pokrojone grzyby, 4 łyżki wody z moczonych grzybów, przepołowione ząbki czosnku, dynię oraz rozmaryn. Dynię i grzyby posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika bez przykrycia, temperaturę podnieść do 190 stopni i piec przez 15 minut, aż dynia będzie miękka.
Wyjąć mięso na półmisek (odczekać kilka minut), naczynie żaroodporne ustawić na ogniu (lub przełożyć do odpowiedniego naczynia) i dodać 1 łyżeczkę mąki rozprowadzonej uprzednio z 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszać, zagotować, na koniec dodając ser mascarpone. Mięso pokroić na plastry i obłożyć dynią oraz sosem z grzybów. Gotowe