Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs.
Polecam.
Odsłon: 523
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12546
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5335
Polecam.
Odsłon: 523
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12546
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5335
Składniki
Kupiłam łopatkę już bez łopatki tylko z kością "przedramienną"- zostawiłam ją. Łopatka Świetnie nadje się do pieczenia, mięso jest wilgotne i zawiera sporo kolagenu.
Mięso obsypałam przyprawami i dałam rozgniecione czosnki do środka.
Zwinęłam i zawiązałam sznurkiem. Teraz można odstawić do lodówki ale też można piec od razu bo to nie duży kawałek. Przy wieprzowinie lepiej jednak odstawić na parę godzin lub noc.
Chciałam mieć kompletne danie z ziemniakami i warzywami. Poza tym warzywa podczas pieczenia oddają wilgoć i mięso będzie bardzo soczyste. Warzywa obrałam, pokroiłam. Obsypałam przyprawami skropiłam olejem i wymieszałam. Dodałam koncentrat i cieciorkę- ale to zależy od upodobań.
Łopatkę ułożyłam na warzywach w rękawie. Lubię długo piec. w rękawie i z warzywami nie ma ryzyka wyschnięcia. Sama jagnięcina potrzebuje 2 godziny. Piekłam 2,5 godziny. w 180 stopniach, przez pół godziny a potem można odrobinę zmniejszyć temperaturę. Wieprzowa łopatka jest większa, więc proponuję godzinę na każde kilo zawartości wliczając warzywa.
Gotowe!
Smacznego :)