Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska albo po prostu klops, taki klasyczny, bez dodatków. Mięso mielone dobrze przyprawione i upieczone w keksówce. Najlepsze pieczyste na świąteczny stół. Pracy przy nim mało a efekt znakomity.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 965
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 421
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 164
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 965
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 421
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 164
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Składniki
Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na łyżce smalcu. Dodajemy do niego pokrojoną również w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy cebulę i czosnek na szklisto. Całość lekko studzimy i wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać mięso. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy i mielone. Wyrabiamy mięso starannie. Następnie przekładamy gotowego klopsa do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Upychamy mięso w blaszce. Na koniec stukamy kilka razy keksówką o blat, aby pozbyć się powietrza. Smarujemy po wierzchu musztardą wymieszaną z miodem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 50 minut. Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.
Pieczeń rzymską możemy podawać jako wędlinę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ale możemy również serwować na ciepło, najlepiej z sosem chrzanowym, koperkowym lub musztardowym i ziemniakami albo kaszą. Klops na obiad to też doskonały pomysł.