Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska albo po prostu klops, taki klasyczny, bez dodatków. Mięso mielone dobrze przyprawione i upieczone w keksówce. Najlepsze pieczyste na świąteczny stół. Pracy przy nim mało a efekt znakomity.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8496
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6928
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4728
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327360
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8496
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6928
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4728
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327360
Składniki
Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na łyżce smalcu. Dodajemy do niego pokrojoną również w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy cebulę i czosnek na szklisto. Całość lekko studzimy i wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać mięso. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy i mielone. Wyrabiamy mięso starannie. Następnie przekładamy gotowego klopsa do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Upychamy mięso w blaszce. Na koniec stukamy kilka razy keksówką o blat, aby pozbyć się powietrza. Smarujemy po wierzchu musztardą wymieszaną z miodem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 50 minut. Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.
Pieczeń rzymską możemy podawać jako wędlinę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ale możemy również serwować na ciepło, najlepiej z sosem chrzanowym, koperkowym lub musztardowym i ziemniakami albo kaszą. Klops na obiad to też doskonały pomysł.