Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska z grzybami

Przepis dnia 2014-11-08
Pieczeń rzymska z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4162

Dodano:

Odsłon: 21113

Pieczeń Rzymską robiłam już wiele razy, ale tym razem dodałam całkiem inne dodatki, niż zazwyczaj. Wyszła bardzo soczysta, miękka, intensywnie grzybowa i idealnie przyprawiona. Pieczeń nadaje się na posiłek obiadowy, a także na zimno do kanapek.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 szklanki suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 8 kopiatych łyżek bułki tartej
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka z górką wegety
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska z grzybami

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy mlekiem i gotujemy, dopóki mleko nie zacznie kipieć. Wyłączamy palnik i studzimy pod przykryciem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Paprykę i cukinię kroimy w małe części i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy ok 10 minut.

  2. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, wbijamy 2 jajka, dodajemy podduszone warzywa, grzyby z mlekiem, bułkę tartą i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy (najlepiej mikserem).

  3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wylewamy do niej masę. Całość pieczemy 40 minut w 180*C.

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 listopada 2014 Pierwszy raz w życiu widzę tak udaną pieczeń.
Nie jest twarda a mimo to tworzy całość,
to styl i gracja z jaką poruszasz się po kuchni ,
sprawiły że jest tak idealna , - staraj się dalej .

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń