Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska z jajkiem, ziemniaki, sos pieczarkowy i surówka warzywna.

Pieczeń rzymska z jajkiem, ziemniaki, sos pieczarkowy i surówka warzywna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26235

Dodano:

Odsłon: 1054

Bardzo smaczne danie.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska z jajkiem, ziemniaki, sos pieczarkowy i surówka warzywna.

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w wodzie i dobrze odciskamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na wolnym ogniu do zeszklenia. Jajka (4 sztuki) gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy 2 całe surowe jajka, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy smalcem i posypujemy tartą bułką. Połowę mięsa wkładamy do formy, układamy po środku ugotowane, obrane ze skorupki jajka na twardo. Przykrywamy jaja drugą częścią mięsa. Zwilżoną w wodzie dłonią wyrównujemy wierzch mięsa i kładziemy na nim 2 łyżki smalcu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  2. Plastry pieczeni podajemy z ziemniakami polane sosem pieczarkowym oraz z surówką warzywną z domowych przetworów. Do popicia podajemy sok z marchwi i jabłek.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń