Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska w kolejnej odsłonie. Tym razem postawiłam na aromatyczne, suszone na słońcu pomidory w oleju słonecznikowym oraz zielone szparagi. Wyszłam z założenia, że skoro pieczeń jest rzymska to warto dodać jakiś włoski produkt. Uwielbiam pomidory suszone, zwłaszcza te oryginalne, włoskie, toteż stwierdziłam, że będą one idealnym dodatkiem do mojej pieczeni. Do tego zielone szparagi, świeża bazylia i aromatyczna, soczysta pieczeń gotowa.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 79
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 79
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy szparagi. Myjemy je, odłamujemy zdrewniałe końcówki, dolną część obieramy obieraczką do jarzyn. Następnie szparagi wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Robimy to w ten sposób, aby czubki szparagów wystawały z wody. Szparagi gotujemy 10 minut, następnie wyjmujemy z wody, osączamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, bułkę tartą, przyprawy. Wbijamy dwa surowe jajka. Całość wyrabiamy dłonią do momentu uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy formę na pieczeń (u mnie keksówka o wymiarach 27,5 cm x 8,5 cm). Używając silikonowego pędzelka natłuszczamy ją zalewą z suszonych pomidorów, a następnie oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy połowę mięsnej masy. Teraz czas na dojrzałe, suszone pomidory Ponti oraz zielone szparagi. Warzywa układamy przez środek blaszki (szparagi w całości, pomidory pokrojone na połówki lub ćwiartki). Wszystko przykrywamy pozostałą częścią mięsa, które rozprowadzamy równomiernie na całej szerokości blaszki. Wierzch pieczeni smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, następnie na mięsie układamy listki świeżej bazylii.
Mięso wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni, pieczemy 90 minut. Gotową pieczeń, jeżeli zamierzamy ją podać na ciepło, kroimy na plastry o grubości 2- 3 cm. Natomiast na kanapki kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Smacznego.