Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczeń w zielonej koszulce"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 144
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 86
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 144
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 86
Składniki
Zioła umyj, obierz listki i posiekaj. Połowę porcji wymieszaj z olejem. Dodaj rozgniecione ziarenka pieprzu. Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem.
Włóż do brytfanki i wierzch posmaruj ziołami z olejem. Włóż na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 225 st. C. Obniż temperaturę do 100 st. C i piecz ok. 3 godz.
Dymkę umyj i pokrój w cienkie pierścienie (razem z zielonymi łodygami). Wymieszaj jogurt z resztą ziół i dymką. Dodaj majonez. Tak powstały sos dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Upieczoną pieczeń wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Po 10 minutach wyjmuj z brytfanki i pokrój w plastry. Podawaj z sosem ziołowym. Pieczeń bardzo dobrze smakuje z bagietką.
Czas przygotowania: 210 minut 380 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień