Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wołowa po staropolsku"
Składniki
Cebule obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą oraz pieprzem. Posmarować musztardą.
W brytfance rozgrzać olej. Włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron. Mięso wyjąć, a na tym samym tłuszczu zrumienić lekko cebulę. Wołowinę ponownie włożyć do brytfanki. Podlać bulionem wołowym, dodać liść laurowy. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 2 godziny i 30 minut. W czasie pieczenia mięso kilka razy obracać.
Malutkie marchewki (typu „baby”) cieniutko obrać, przy każdej pozostawić po kawałku natki, opłukać. Gotować około 10 minut w posolonej wodzie. Sałatę oczyścić, umyć, liście dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać w rękach na duże kawałki.
Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w cieple, żeby nie wystygła. Sos z dna brytfanki (bez listka laurowego przelać do garnka. Mąkę wymieszać z 100 ml zimnej wody. Wlać do sosu cebulowego i gotować, aż zacznie gęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatę. Pieczeń pokroić w plasterki. Polać sosem cebulowym. Podawać z sałatą i marchewkami. Do tak przyrządzonego mięsa pasują też ziemniaki z wody.
około 180 minut.Źródło: Życie na gorąco