Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wołowa po staropolsku

Pieczeń wołowa po staropolsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 102

Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wołowa po staropolsku"

Składniki

  • 1
  • 5 kg cebuli
  • 2 kg wołowiny na pieczeń (np. z udźca)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 opakowania (po 40 dag) minimarchewek
  • 1 duża główka sałaty
  • np. masłowej
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3 dag mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą oraz pieprzem. Posmarować musztardą.

  2. W brytfance rozgrzać olej. Włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron. Mięso wyjąć, a na tym samym tłuszczu zrumienić lekko cebulę. Wołowinę ponownie włożyć do brytfanki. Podlać bulionem wołowym, dodać liść laurowy. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 2 godziny i 30 minut. W czasie pieczenia mięso kilka razy obracać.

  3. Malutkie marchewki (typu „baby”) cieniutko obrać, przy każdej pozostawić po kawałku natki, opłukać. Gotować około 10 minut w posolonej wodzie. Sałatę oczyścić, umyć, liście dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać w rękach na duże kawałki.

  4. Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w cieple, żeby nie wystygła. Sos z dna brytfanki (bez listka laurowego przelać do garnka. Mąkę wymieszać z 100 ml zimnej wody. Wlać do sosu cebulowego i gotować, aż zacznie gęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  5. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatę. Pieczeń pokroić w plasterki. Polać sosem cebulowym. Podawać z sałatą i marchewkami. Do tak przyrządzonego mięsa pasują też ziemniaki z wody.

  6. około 180 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń