Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń z daktylami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Wołowinę opłucz, osusz, obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Cebulę i marchewkę obierz, drobno pokrój, wymieszaj z winem i musztardą. Marynatę przypraw tymiankiem i szczyptą cynamonu. Polej nią mięso i odstaw na 3 godziny.
Zamarynowane mięso obsmaż na oleju. Skrop sosem sojowym. Oprósz pieprzem i ewentualnie dosól. Przełóż do brytfanki. Podlej marynatą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz około 75 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia dodaj daktyle pokrojone na duże kawałki.
Pieczoną wołowinę podawaj z ziemniakami i sosem z dna brytfanki. Danie możesz udekorować laskami cynamonu.
godz. i 30 min, Porcja: 420 kcal, Cena porcji: 6,75 złŹródło: Naj