Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś to samo co wczoraj tyle, że w zacnym wydaniu po szlachecku A konkretnie to są kawałki pieczeni z dziczyzny (Jeleń ) , z duszonymi warzywami na białym winie, podana z kaszą Mhammas z zielonym groszkiem , leśnymi grzybami i tymiankiem plus sałatka z kolorowych marchewek Dzisiejsze danie poświęcam pamięci pięknej Elżbiety Batory która zdaniem wielu historyków została nie słusznie posądzona o czary i morderstwa dnia 2 stycznia 1611 roku ... Elżbieta Batory padła ofiarą spisku Habsburgów dążących do zagarnięcia Węgier. Oba domy popadły w konflikt już w 1571 r., gdy Krzysztof Batory (wuj Elżbiety) stanął na czele pospolitego ruszenia przeciwko Habsburgom, a jego brat Stefan został księciem Siedmiogrodu. Po koronacji tegoż na króla Polski stosunki te uległy dalszemu pogorszeniu. W wojnie 1597-1602 cesarz Rudolf II Habsburg pokonał następcę Stefana Batorego – Zygmunta i zagarnął Siedmiogród, jednak już w kilka lat późnej w kraju wybuchło powstanie i władzę przejął Gabriel Batory. Ponieważ w Wiedniu obawiano się, że zamożna wdowa Elżbieta wesprze swego kuzyna, postanowiono ją usunąć. Dla urobienia opinii publicznej rozkręcono machinę propagandową i oskarżono pozostającą bez męskiej opieki Elżbietę o najobrzydliwsze zbrodnie, jakie współcześni mogli sobie wyobrazić. Nadzór nad sprawą powierzono Jezucie - Jerzemu Thurzo, któremu następnie jako jej krewnemu przypadła znaczna część wielkiego majątku oskarżonej. W 1613 r. kampania wojenna przeciwko Batorym dobiegła końca, a Habsburgom udało się zlikwidować kolejną dynastię stojącą na drodze ich planów w Europie Środkowo-Wschodniej (por. Luksemburgowie, Jagiellonowie).
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Składniki
Mięso obtaczamy w przyprawach najpierw , a w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa . Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki (jeśli nie używamy gotowej pulpy pomidorowej ). Mięso obsmażyć warto wpierw ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Na tym samym smalcu lekko zblanszoać warto też warzywa.
Podduszone warzywa wraz z mięsem , doprawiamy kilkoma ząbkami czosnku , Tymianskiem , rozmarynem i rzeczonymi pomidoami (lub pulpą) i ....Wlożyć następnie do piekarnika rozgrzanego. Piec należy pod przykryciem w temperaturze 150-160°C przez ok. 2-2,5 godziny, aż mięso stanie się zupełnie miękkie.
Przed podaniem warto zadbać o Garnish i świeżą sałatkę , dlatego kroimy cieńko marchewki, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy na talerz wraz z np. Kaszą Mammas lub ziemniakami czy też jako danie samodzielnie z surówką z marchwii.