Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczeń z makaronu"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia.
Strąki papryki (czerwonej, zielonej i żółtej) opłucz, osusz, oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej masło, obsmaż paprykę.
Orzeszki nerkowca posiekaj. Natkę opłucz, osusz, listki poszatkuj. Na patelnię z papryką wrzuć odcedzony makaron, dodaj orzeszki i natkę, wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz papryką. Chwilę razem ogrzewaj.
Wlej do misy śmietanę i ubij w niej jajka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek z sosem sojowym. Podłużną formę wysmaruj olejem, przełóż do niej masę makaronową. Zalej sosem śmietanowym. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st.
czas ok. 60 min; porcja – 680 kcal, cena 4,20 złŹródło: Świat kobiety