Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Pieczeń z mięsa mielonego"

Składniki

  • 75 dag mielonego mięsa (mieszanego wieprzowo- -wołowego)
  • 1 pęczek dymki
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn, tymianek, mielona papryka słodka i ostra
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mielone mięso włóż do miski. Dodaj posiekaną dymkę, zeszkloną na łyżce masła. Wbij jajka. Wsyp 2-3 łyżki tartej bułki oraz starty parmezan. Przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wymieszaj.

  2. Paprykę umyj, przekrój na połówki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż na paski o grubości około 1 cm. Przelej na sicie wrzątkiem (aby nieco zmiękła), a następnie zimną wodą i starannie odsącz.

  3. Foremkę keksową wysmaruj olejem i posyp tartą bułką. Kilka łyżek masy mięsnej rozsmaruj na dnie foremki. Następnie ułóż wzdłuż część pasków papryki i przykryj masą mięsną. W ten sposób do foremki włóż całą masę mięsną, przekładając ją na przemian paskami papryki. Wyrównaj wierzch łyżką i posmaruj olejem.

  4. Pieczeń wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 50-60 minut. Wyjmij z foremki, pokrój na grube plastry i podawaj.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń