Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z mięsa mielonego z sosem ze świeżych pomidorów

Pieczeń z mięsa mielonego z sosem ze świeżych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3518

Dodano:

Odsłon: 1201

Rewelacja

Składniki

  • Pieczeń : 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz
  • Sos: 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta oregano, sól, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń z mięsa mielonego z sosem ze świeżych pomidorów

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć we wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce , dodać do mięsa. Żółtka jajka dodać do mięsa, a białka ubić na sztywną pianę i też dodać do mięsa. Bułkę odcisnąć i również połączyć z mięsem. Całą masę doprawić do smaku i wymieszać.
    Masę przełożyć do formy aluminiowej.
    Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Po godzinie wyciągnąć, odlać tłuszcz , obrócić do góry dnem i podpiec jeszcze z 15 minut.

    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
    Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, dodać pomidory, bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut.

    Pieczeń podawać z naszym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń