Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń z mięsem mielonym i pistacjami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Pistacje i migdały grubo posiekaj, zezłoć na patelni bez tłuszczu, przesyp na talerzyk. Seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem. Mieszaj, aż się zeszklą. Dodaj seler. Przypraw solą i pieprzem, smaż 3 min. Podlej odrobiną wody i duś ok. 5 min, aż seler zrobi się miękki. Ostudź.
Oczyść i posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Usmaż na niej mięso na rumiano. Przypraw solą i pieprzem, zdejmij. Na patelnię wlej kolejną łyżkę oleju. Usmaż pieczarki, oprósz je solą i pieprzem, ostudź. W rondelku zagotuj 2 szkl. wody z cukrem i wódką. Wrzuć żurawinę, gotuj 5 min, osącz.
Ryż wymieszaj z mięsem, pieczarkami, selerem i bakaliami. Dodaj bułkę, ser i jajka. Przypraw ziołami, chili, solą i pieprzem, wyrób. Foremkę keksową wyłóż pergaminem. Na dnie rozłóż żurawinę, a na nią wyłóż masę. Piecz ok. 40 min w 200 st.Źródło: Tina