Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń ziołowa"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 98
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 506
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 98
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 506
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 135 minut
Cebule obrać, pokroić na cząstki. Zioła opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Listki szałwii oderwać od gałązek. Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
Na mięsie położyć 2 gałązki rozmarynu, po 2 gałązki tymianku i oregano oraz listki szałwii. Całość obwiązać mocną bawełnianą nitką. Uformować zgrabną pieczeń. Ułożyć ją w brytfance.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 1 godzinę i 45 minut.
Pomidory pokroić na połówki. Oderwać listki od pozostałych gałązek tymianku. Główkę czosnku przekroić na pół. Jedną połowę główki czosnku podzielić na ząbki i obrać je.
Pomidory, drugą połówkę główki czosnku oraz wszystkie ząbki czosnku posypać listkami tymianku oraz solą i pieprzem.
Dodać do mięsa około 45 minut przed końcem pieczenia.
Makaron ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Pieczeń wyjąć, obłożyć warzywami z pieczenia. Polać sosem z dna brytfanki. Udekorować resztą ziół. Podawać z makaronem.Źródło: Życie na gorąco