Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Feta to tradycyjny specjał kuchni greckiej. W Polsce zyskała ogromną popularność jako ser sałatkowy. W krajach śródziemnomorskich przyrządza się ją także na wiele innych sposobów. Przykładem jest niezwykle ciekawe danie – pieczona feta w cieście filo… na słodko! Zaskakujące połączenie słonego sera z miodem jest warte wypróbowania. Koniecznie użyj oryginalnego greckiego wyrobu, a nie jego polskiego odpowiednika.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2880
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9160
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2880
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9160
Składniki
Rozłóż jeden płat ciasta filo na stolnicy (pozostałe przykryj wilgotną ściereczką, by nie wyschły). Z użyciem silikonowego pędzelka posmaruj go dokładnie oliwą. Przykryj go drugim arkuszem ciasta i także posmaruj go oliwą. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto.
Przekrój przygotowane płaty ciasta filo na pół (w poprzek). Na środku każdego z dwóch prostokątów ułóż plaster sera feta. Oprósz go posiekanym tymiankiem. Zawiń ser w ciasto (tak, jak pakuje się paczkę czy prezent).
Ułóż zawinięte w ciasto plastry fety w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym – tak, by brzegi ciasta znajdowały się na spodzie „paczek”. Ich wierzch posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut (aż ciasto wypiecze się na złocisty kolor).
Gorące porcje fety w cieście podaj polane miodem i udekorowane świeżymi ziołami.