Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczona gęsina z farszem"
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 58
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 156
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 58
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 156
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 240 minut
Owoce opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, posiekać. Chleb pokroić w kosteczkę. Cebulę i pieczywo wymieszać z owocami. Przyprawić cynamonem oraz majerankiem.
Tuszkę gęsi sprawić: wyjąć podroby, odciąć szyję. Tuszkę dokładnie umyć. Oprószyć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Pierś ponacinać. Gęś napełnić przygotowanym farszem. Otwory spiąć wykałaczkami. Nogi związać mocną bawełnianą nitką. Tak przygotowaną gęś ułożyć w brytfance. Podlać 500 ml wody.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 4 godziny. W tym czasie odciętą szyję oraz podroby opłukać.
Włoszczyznę w zależności od rodzaju oczyścić, obrać, umyć, pokroić na kawałki. Warzywa z włoszczyzny dodać do gęsi po ok. 2 godzinach pieczenia. Dodać także podroby i szyjkę. Oprószyć solą. Kapustę oczyścić, pokroić na 12 cząstek.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cząstki kapusty, krótko podsmażyć. Posypać solą. Podlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Upieczoną gęś wyjąć. Sos z dna brytfanki przecedzić, przelać do garnka, usunąć tłuszcz. Mięso trzymać w cieple, aby nie wystygło.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody. Wlać do sosu z dna brytfanki. Mieszając, gotować minutę. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i cukrem.
Orzechy laskowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Dodać masło, wymieszać. Gęś podawać z kapustą. Polać orzechowym masełkiem. Do tego serwować sos oraz np. ziemniaki. Gotowe danie dekorować natką.Źródło: Życie na gorąco