Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona szynka wieprzowa z goździkami

Pieczona szynka wieprzowa z goździkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2320 Ocena: 14580

Dodano:

Odsłon: 897

Wspaniałe mięsko na obiad.

Składniki

  • Składniki:
  • Szynka wieprzowa bez kości 1 kg
  • Sól do smaku
  • Masło 2 łyżki
  • Dżem morelowy 3 łyżki
  • Sok z cytryny 3 łyżki
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Goździk 2 łyżki
  • Ziemniaki 6 szt.
  • Jabłka 3 szt.
  • Szarlotka 2 szt.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, osuszyć i naciąć od góry w kratkę. Natrzeć solą do smaku, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 2 łyżki masła i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut. Dżem wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Wyjąć mięso z piekarnika, natrzeć przygotowanym dżemem a w powstałe szczeliny włożyć goździki. Podlać wodą i piec dale jeszcze przez 40 minut. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić dowolnie. Jabłka i szarlotkę obrać, pokroić w ósemki, dodać do mięsa razem z ziemniakami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez kolejne 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń