Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwagę zasługują nie tylko ich oryginalne walory smakowe, ale i fakt, że stanowią znacznie lepsze niż ziemniaki źródło witaminy A, wielu minerałów i błonnika. Warto włączać te warzywa do diety, i to nie w postaci niezbyt zdrowych frytek. Wyśmienite są pieczone bataty! Poniższy przepis wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Wypróbuj go, jeśli lubisz niecodzienne połączenia smaków. Możesz też nafaszerować bataty tak samo, jak ziemniaki, np. twarogiem z ziołami.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3616
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1728
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3616
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1728
Składniki
Wyszoruj dokładnie bataty i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek. Oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw bataty do piekarnika nagrzanego do 200°C i upiecz do miękkości. Potrwa to około 45-60 minut – w zależności od wielkości batatów. Będą upieczone wówczas, gdy z łatwością wbijesz w nie widelec.
Gdy bataty będą się piekły, posiekaj drobno czosnek i orzechy. Podpraż orzechy na suchej patelni i odłóż je na bok. Na patelni podgrzej oliwę i krótko podsmaż na niej czosnek, uważając, by się nie przypalił. Przełóż wraz z oliwą do miseczki.
Połącz oliwę z melasą i sokiem z limonki. Jeśli nie masz melasy z granatów, w ostateczności możesz zastąpić ją mieszaniną brązowego cukru i soku z cytryny w proporcji 1:1.
Posiekaj natkę pietruszki. Połącz z nasionami wyłuskanymi z granatu i orzechami. Wymieszaj z sosem.
Przestudź chwilę upieczone bataty. Rozetnij (nie do końca, by się nie rozpadły) wzdłuż dłuższego boku i wydrąż trochę miąższu (postaraj się zrobić to tak, by paski miąższu wykorzystać do dekoracji). Wypełnij „łódeczki” farszem. Udekoruj paskami batatów i jogurtem naturalnym.