Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burak liściasty to cudowne warzywo odkryte u mnie tego roku. Liście są bardzo duże i idealnie nadają się aby zawinąć w nie swój ulubiony farsz. Wystarczy je tylko podgotować przez 15-20 sekund we wrzącej wodzie, aby z chrupiących i twardych stały się miękkie i elastyczne. Robienie z nich gołąbków to bajka. Ja swoje liście nadziałam farszem ryżowo - grzybowym. Gołąbki wyszły przepyszne, grzybowe z lekko buraczanym posmakiem. Do tych gołąbków idealnie pasuje sos koperkowy, ale możecie zrobi jaki tylko chcecie.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2128
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2128
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Do szerokiego garnka wlewamy wodę do połowy jego objętości (u mnie 5 l garnek), lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak gotującej się wody wkładamy osobno każdy liść buraka i gotujemy go około 15-20 sekund.
Sparzony wykładamy na ściereczkę i osuszamy z góry ręcznikiem kuchennym. Osuszony odkładamy na talerz. Tak robimy z każdym liściem.
W między czasie gotujemy ryż na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki szatkujemy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim pieczarki doprawiając solą i pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody.
Cebulkę szatkujemy łącznie z zielonym szczypiorem i podsmażamy na łyżce masła.
Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz nakładamy na liście buraka i zawijamy jak gołąbki.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim gołąbki. Na każdy gołąbek nakładamy mały plasterek masła, u mnie wyszły dwie warstwy gołąbków.
Gołąbki przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-55 minut. Po upieczeniu powinny mieć piękną brązową skórkę.
Podajemy na gorąco, polane ulubionym sosem (u mnie koperkowym). Smacznego !!!
;-D
;-)))