Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burak liściasty to cudowne warzywo odkryte u mnie tego roku. Liście są bardzo duże i idealnie nadają się aby zawinąć w nie swój ulubiony farsz. Wystarczy je tylko podgotować przez 15-20 sekund we wrzącej wodzie, aby z chrupiących i twardych stały się miękkie i elastyczne. Robienie z nich gołąbków to bajka. Ja swoje liście nadziałam farszem ryżowo - grzybowym. Gołąbki wyszły przepyszne, grzybowe z lekko buraczanym posmakiem. Do tych gołąbków idealnie pasuje sos koperkowy, ale możecie zrobi jaki tylko chcecie.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 105
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38358
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 54
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 105
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38358
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 54
Składniki
Do szerokiego garnka wlewamy wodę do połowy jego objętości (u mnie 5 l garnek), lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak gotującej się wody wkładamy osobno każdy liść buraka i gotujemy go około 15-20 sekund.
Sparzony wykładamy na ściereczkę i osuszamy z góry ręcznikiem kuchennym. Osuszony odkładamy na talerz. Tak robimy z każdym liściem.
W między czasie gotujemy ryż na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki szatkujemy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim pieczarki doprawiając solą i pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody.
Cebulkę szatkujemy łącznie z zielonym szczypiorem i podsmażamy na łyżce masła.
Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz nakładamy na liście buraka i zawijamy jak gołąbki.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim gołąbki. Na każdy gołąbek nakładamy mały plasterek masła, u mnie wyszły dwie warstwy gołąbków.
Gołąbki przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-55 minut. Po upieczeniu powinny mieć piękną brązową skórkę.
Podajemy na gorąco, polane ulubionym sosem (u mnie koperkowym). Smacznego !!!
;-D
;-)))