Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone mielone z surówką i piure ziemniaczanym

Pieczone mielone z surówką i piure ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5449

Dodano:

Odsłon: 473

Propozycja na smaczny zwyczajny obiadek z małą korektą tradycyjnego przepisu:)Dzisiaj dla odmiany mielone z piekarnika czyli pieczone a nie jak zazwyczaj smażone na patelni. Mielone podane z surówką jabłkowo-marchewkową oraz piure ziemniaczanym z nutką czosnku.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 60 dag
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka do smaku
  • surówka:
  • jabłka 2 szt
  • marchew 2 szt
  • cebula 1 szt mała
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • olej 1 łyżka
  • piure:
  • ziemniaki 1 kg
  • mleko ok. 0,5 szklanki
  • masło 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • czosnek 3 ząbki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone mielone z surówką i piure ziemniaczanym

Przygotowanie

  1. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, solą, pieprzem i papryką. Z mięsa wyrabiamy 6 mielonych, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i pieczemy ok. 35 min.

  2. W czasie gry mielone pieką się w piekarniku gotujemy ziemniaki wraz z czosnkiem w osolonej wodzie i przygotowujemy surówkę. Surówka: Marchew i jabłko obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach a marchew na drobnych. Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy na tarce o małych oczkach. Do startych składników dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy i odstawiamy.
    Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wraz z ugotowanym czosnkiem, masłem i mlekiem ugniatamy na gładkie piure.
    Upieczone mielone podajemy z surówką i piure.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń