Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy pomidory mogą stanowić główny element pysznego i sycącego obiadu? Naturalnie! Te pieczone pomidory, pełne fety i podsmażanego boczku charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu. Słona feta, wyrazisty parmezan, ostry pieprz i słodkie pomidory stanowią połączenie idealne na każdy obiad. Pozytywnie zaskakują, zaspokajają głód i dostarczają ważnych składników odżywczych. Sprawdzą się także jako imponująca przystawka czy przekąska na imprezie.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 18
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 18
Składniki
Pomidory umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Za pomocą ostrego noża wytnij w pomidorze małe kółko wokół pozostałości po łodydze. Wytnij rdzeń i małą łyżeczką wygarnij ze środka nasiona aż wnętrze warzywa będzie puste. Powtórz dla wszystkich pomidorów. Miąższ odłóż na bok. Pomidory połóż otworem do dołu na papierowym ręczniku. Pozostaw na 1 godzinę.
Boczek podsmaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania chrupkości. Drobno posiekaj. Szalotkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misce wymieszaj ze sobą: bekon, szalotkę, parmezan, pokruszoną fetę, bułkę tartą i przyprawy. Dodaj także ok. 75 g wyciętego wcześniej miąższu.
Za pomocą łyżki wkładaj farsz do pomidorów. Układaj je pionowo w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz danie przez 20-25 minut. Pieczone pomidory podawaj na ciepło, udekorowane natką pietruszki.