Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które tu opisuję jest jednym z moich ulubionych, bo lubię boczek, a pieczony, to już w ogóle. Nie ma nic lepszego niż zjedzenie go na ciepło jako dodatek do ziemniaków z ulubioną surówką. Upiekłam kilka razy paski, a tym razem włożyłam więcej pracy modelując paski boczku w okrągłe mniej więcej talarki. Danie jest bardzo proste, smaczne i nie pikantne na jakie może wygrać. Polecam miłośnikom boczku.
Wykałaczki lub nitka, naczynie do pieczenia
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 716
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 430
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 716
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 430
Składniki
Paski boczku albo spiąć wykałaczką, albo obwiązać nitką wokoło tak jak ja zrobiłam. Jeśli kupimy boczek w kawałku, trzeba będzie go pokroić w paski.
W naczyniu, w którym będziemy piec układamy talarki i przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz cebulą w granulkach po obu stronach i na bokach.
Na każdy kawałek wyciskamy z tubki czosnek oraz chili
Rozmasowujemy dokładnie na każdej stronie chili i czosnek
Wlewamy wodę do naczynia w takiej ilości, aby jej poziom był przynajmniej do połowy grubości talarków. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza ponad godzinę. Po upływie ponad pół godziny można odwrócić talarki. Potem znów odwracamy. Talarki będą gotowe jak woda wyparuje i zostanie tłuszcz wytopiony z boczku. Podajemy z gniecionymi ziemniakami oraz surówką