Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szparagi zaczęty :)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1138
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101574
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6055
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1138
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101574
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6055
Składniki
Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki umyć, osuszyć, obtoczyć w oliwie, posypać solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornej formie i wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać szparagi. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano (nie miałem świeżego) i piec przez kolejne 10 -12 minut . Przed podaniem delikatnie przemieszać