Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papierowym pakunku. Warzywa, mięso i przyprawy pieką się razem w pergaminie, uwalniając apetyczne aromaty. W tym daniu możesz dodać to, co lubisz – ulubione mięso, paprykę, pieczarki czy kalafiora. Potrawa jest idealna na rodzinne spotkania i obiady z przyjaciółmi, gdzie każdy może mieć swoją smakową wersję.
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 66
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 66
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Do głębokiego garnka wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu. Obrane cebulki wrzuć w całości i podsmażaj, mieszając. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso. Po ok. 3 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i dalej przesmażaj. Dolej wodę i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie przykryj garnek i gotuj, aż mięso będzie miękkie (ok. 45 minut). W razie potrzeby dolej więcej wody.
Ziemniaki, marchewki i pomidory obierz (pomidory najlepiej sparzyć, aby skórka łatwo z nich zeszła) i pokrój w kostkę podobnej wielkości. Gdy mięso będzie miękkie, wrzuć do garnka warzywa i wymieszaj. Gotuj do miękkości warzyw, kolejne 20-30 minut. Na koniec dodaj zielony groszek, suszony tymianek, sól i czarny pieprz. Wymieszaj i pozostaw na ogniu ostatnie 6-7 minut.
Z woskowanego papieru do pieczenia wycinaj arkusze ok. 30x30 cm. Wcześniej możesz je pognieść by łatwiej było nimi operować. Na środku arkusza wyłóż porcję mięsa z warzywami i załóż papier do środka. Układaj na dużej blasze pakunki zagięciem do dołu lub zawiń w formę cukierka – jeśli obawiasz się, że zawartość może wypaść, użyj dwóch arkuszy papieru na jeden pakunek. Papier spryskaj wodą i wstaw blachę do pieca nagrzanego do 190°C. Piecz ok. 30 minut.
Gotowe pieczonki w papilotach wykładaj na talerze, przetnij papiery, aby łatwiej można było dostać się do środka i podawaj.