Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony bakłażan i pomidor z domowym pesto

Pieczony bakłażan i pomidor z domowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5582

Dodano:

Odsłon: 613

Zdrowe, pyszne i pięknie wyglądające danie.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony bakłażan i pomidor z domowym pesto

Przygotowanie

  1. Zachęcam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować takie danie.

  2. Pomidora kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180C przez pół godziny.

  3. W czasie kiedy pomidor jest w piecu kroimy bakłażana w 1,5cm plastry. Solimy je z jednej i drugiej strony. Odkładamy aby puścił wodę i zmiękł. Po 30 minutach minutach wycieramy go ręcznikiem papierowym i układamy na papierze do pieczenia. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, mieszamy i smarujemy bakłażany z wierzchu. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

  4. Pesto: Miksujemy orzeszki Piniowe 40g, następnie dodajemy sporą garść bazylii i dolewamy oliwę - również sporo - i wszystko blendujemy przez dłuższą chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę sera koziego (1 plaster). I miksujemy wszystko na gładką substancję.

  5. Robimy ładnego maziają z pesto a następnie formujemy wieżyczki z bakłażana, na którego układamy upieczonego pomidora (trzeba to robić bardzo delikatnie) i tak formujemy kolene warstwy. Na wierzch dodajemy odrobinę pesto. Można je dodać również na każdy kawałek pomidora.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń