Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, pyszne i pięknie wyglądające danie.
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 306
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3094
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 25
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 150
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 306
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3094
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 25
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 150
Składniki
Zachęcam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować takie danie.
Pomidora kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180C przez pół godziny.
W czasie kiedy pomidor jest w piecu kroimy bakłażana w 1,5cm plastry. Solimy je z jednej i drugiej strony. Odkładamy aby puścił wodę i zmiękł. Po 30 minutach minutach wycieramy go ręcznikiem papierowym i układamy na papierze do pieczenia. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, mieszamy i smarujemy bakłażany z wierzchu. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Pesto: Miksujemy orzeszki Piniowe 40g, następnie dodajemy sporą garść bazylii i dolewamy oliwę - również sporo - i wszystko blendujemy przez dłuższą chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę sera koziego (1 plaster). I miksujemy wszystko na gładką substancję.
Robimy ładnego maziają z pesto a następnie formujemy wieżyczki z bakłażana, na którego układamy upieczonego pomidora (trzeba to robić bardzo delikatnie) i tak formujemy kolene warstwy. Na wierzch dodajemy odrobinę pesto. Można je dodać również na każdy kawałek pomidora. Życzę smacznego!