Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony boczek

Pieczony boczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Pieczony boczek"

Składniki

  • 1 kg surowego boczku
  • 10-12 goździków
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz; dodatek:
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 15 dag dymki
  • 30 dag krojonych pomidorów bez skórki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. „Końcówkę” wędliny możesz pokroić i dodać do duszonej kapusty

  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Boczek oczyść, natnij skórkę w kratkę. Natrzyj solą, pieprzem. W przecięcia włóż goździki i listki laurowe. Boczek włóż do brytfanny, dodaj pokrojony w plastry czosnek i podlej wodą. Piecz odkryty 20 min.

  3. Następnie przykryj i piecz ok. 30 min, podlewając wodą. Na koniec odkryj na 15 min, by się zezłocił. 10 min przed końcem dodaj obgotowaną w osolonej wodzie fasolkę, pomidory i dymkę, dopraw solą i pieprzem.

  4. Z Podkarpacia

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń