Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony boczek w musztardzie"
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Składniki
Boczek dokładnie oczyść, umyj i osusz. Przekrój cytrynę i z obu połówek wyciśnij sok. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Następnie dodaj oliwę, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzyj dokładnie boczek. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, ale najlepiej na całą noc.
Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i zalej piwem (możesz użyć bezalkoholowego, ewentualnie zastąpić je bulionem drobiowym, wołowym lub grzybowym). Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz mięso pod przykryciem około godzinę. Co jakiś czas podlewaj je powstającym sosem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15-20 minut.
Czas: ok. 180 minut | Poziom: średni | ok. 6 porcji, 380 kcal/porcja
Marynowanie wydobywa wyjątkowe walory smakowe, mięso staje się również miękkie, kruche i soczyste. Sekret tego procesu odkryto przypadkowo.
Kiedyś trzymano surowe mięso w wodzie z solą (aqua marine to z łaciny woda morska, stąd marynata) lub z octem, co służyło przedłużeniu jej trwałości. Przy okazji odkryto, że dzięki konserwowaniu mięso staje się bardziej kruche, a marynata wydobywa jego głęboki smak. Dziś już nie trzeba tak konserwować mięsa, ale marynowanie na dobre zagościło w kuchni.
Najprostsza marynata to oliwa i zioła, którymi nacieramy mięso. Natomiast, by jeszcze bardziej podkreślić smak potraw np. z grilla, używamy musztardy, miodu lub czosnku. Marynata o wiele lepiej wsiąknie w opłukane i osuszone mięso, i gdy później będziesz marynować w lodówce. Choć takiego mięsa nie przygotujesz szybko, to warto to zrobić, by poczuć wspaniały aromat.Źródło: Tele Tydzień