Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony królik nadziewany śliwkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 45
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 34
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 45
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 34
Składniki
Tuszkę królika zalej maślanką, przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby mięso skruszało. Następnego dnia umyj mięso pod bieżącą wodą.
Natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem, roztartym ze sporą ilością soli. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw. Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła.
Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody. Upieczone mięso wyjmij, lekko ostudź, pokrój w wachlarz. Między plastry włóż odsączone śliwki.
Całość obłóż resztą masła i wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 30 minut, polewając wytwarzającym się sosem.
Roladę podawaj z pieczonymi kawałkami ziemniaków polanymi sosem serowo-czosnkowym. Danie udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Na żywo