Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony królik nadziewany śliwkami

Pieczony królik nadziewany śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Pieczony królik nadziewany śliwkami"

Składniki

  • tuszka królika
  • litr maślanki
  • 30 dag suszonych
  • śliwek bez pestek
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek l pieprz
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • zioła
  • sos serowo-czosnkowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuszkę królika zalej maślanką, przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby mięso skruszało. Następnego dnia umyj mięso pod bieżącą wodą.

  2. Natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem, roztartym ze sporą ilością soli. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw. Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła.

  3. Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody. Upieczone mięso wyjmij, lekko ostudź, pokrój w wachlarz. Między plastry włóż odsączone śliwki.

  4. Całość obłóż resztą masła i wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 30 minut, polewając wytwarzającym się sosem.

  5. Roladę podawaj z pieczonymi kawałkami ziemniaków polanymi sosem serowo-czosnkowym. Danie udekoruj świeżymi ziołami.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń