Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki kurczak dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 515
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1162
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 260
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 515
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1162
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 260
Składniki
Kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Umieścić w dużym garnku lub misce w solance. Łyżka soli na litr wody. Pozostawić tak na 2 godziny. Po wyjęciu osączyć i osuszyć. Posmarować olejem i natrzeć z wierzchu i w środku słodką papryką i przyprawą do kurczaka po staropolsku. Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oraz czysty, osuszony schab przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę pietruszki również przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą, cukier, masło, sól i dokładnie wyrobić. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka i przy pomocy wykałaczek zamknąć kurczaka. Nogi związać bawełnianym sznurkiem. Kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka - 1kg mięsa to 1 godzina pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, żeby kurczak ładnie się przyrumienił. Jeśli pozostał farsz, to przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika razem z kurczakiem. Piec ok. 40 min. Jest to doskonały dodatek do pieczywa. Smacznego.