Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie przebije łatwego do wykonania i jeszcze łatwiejszego w przygotowaniu pieczonego kurczaka! Szczególnie jeśli pieczony jest on na czosnkowo – ziołowym maśle z dodatkiem rozmarynu, pietruszki, cytryny i z nutą białego wina. Dzięki tym dodatkom uzyskujemy niezrównany smak. Danie godne niedzielnego obiadu, podany z pieczonymi ziemniakami będzie smakował wykwintnie.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21608
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 76
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21608
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 76
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Umytego i osuszonego kurczaka umieścić w brytfance. Posypać solą i pieprzem do smaku. Masło rozpuścić i dodać do niego startą polówkę główki czosnku, sok z połowy cytryny, wino, posiekaną natkę pietruszki i zioła włoskie. Całość ze sobą wymieszać i tak przygotowanym masłem polać kurczaka. Kurczaka dobrze natrzeć marynatą, również środek.
Do wnętrza kurczaka włożyć pozostałą, nieobraną polówkę czosnku, wyciśniętą polówkę cytryny (cytrynę wcześniej umyc) oraz gałązkę rozmarynu.
Brytfankę przykryć i piec kurczaka w 180 st. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wielkości. Zazwyczaj podany jest on na opakowaniu kurczaka. Swojego piekłam godzinę i dwadzieścia minut. W połowie pieczenia, kurczaka wyjąć z piekarnika i polać go masłem i sokami z dna naczynia. Ponownie przykryć i piec. Z brytfanki można zdjąć pokrywkę na ostatnie 10 minut pieczenia aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Kurczaka po upieczeniu zostawić w brytfance na 10 minut aby soki dobrze się rozprowadziły po mięsie. Smacznego!