Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak z kolorowymi ziemniakami

Pieczony kurczak z kolorowymi ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5522

Dodano:

Odsłon: 213

Bardzo smaczne, szybkie i proste danie "jednogarnkowe", w tym wypadku przyrzadzone w zaroodpornej foremce. Pieczone kawalki kurczaka z cebula, czosnkiem i kolorowymi ziemniakami. Tak samo smakuje z klasycznymi ziemniakami, kolor w tym wypadku jedynie dodaje potrawie walorów estetycznych.

Składniki

  • 1 kurczak (10 części)
  • 1/2 kg małych kolorowych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (ok.1 łyżeczki)
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 230° C.
    W foremce zaroodpornej ulozyc kawalki kurczaka skórka do góry, dodac pokrojone na polówki lub cwiartki (w zaleznosci od wielkosci) ziemniaki, cwiartki cebuli, zabki czosnku (ze skórka) i cwiartki cytryny. Doprawic posiekanym rozmarynem, sola i pieprzem.

  2. Wymieszac olej, ocet, sól i pieprz i skropic kurczaka.
    Piec przez 50 minut lub do momentu, az kurczak sie zrumieni.

  3. Danie smakuje samodzielnie, mozna je równiez podac z zielona salata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń