Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 100
Dodano: 15.12.2015
Odsłon: 4198
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Na jednym boku ryby robimy nacięcia, skrapiamy cytryną, również w środku. Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy sól, pieprz oraz rozmaryn, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy oba pstrągi. Do środka ryby wkładamy po plasterku cytryny i zgniecionym ząbku czosnku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Rozmrażamy bukiet warzyw. Roztapiamy masło i przelewamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili, rukolę, drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Niewielką ilością oliwy smarujemy blachę, na którą wykładamy pstrągi,a wokół nich układamy warzywa. 3/4 przygotowanego ostrego masełka polewamy rybki, pozostałą część wykorzystamy przed podaniem. Rybę pieczemy 20 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)