Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony schab

Pieczony schab

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Pieczony schab"

Składniki

  • ok. 1 i 1 kg schabu środkowego
  • 2 pory
  • 15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka musztardy
  • np. sarepskiej
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony schab

Przygotowanie

  1. Do 1 łyżki oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę, wymieszaj. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i starannie osusz. Przytnij je do długości mięsa (jeśli będą za krótkie, użyj jeszcze jednego pora) a następnie przekrój wzdłuż na  pół. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrób w mięsie 4 nacięcia o głębokości około 2 cm (na całej długości). W nacięcia włóż połówki porów. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem i posmaruj przy gotowaną marynatą musztardową. Następnie obłóż od góry i od dołu plastrami boczku lub szynki – tak, by na siebie nachodziły i zwiąż bawełnianą nicią lub sznurkiem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

  2. Mięso włóż do rękawa do pieczenia lub przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piecz w temperaturze 180°C ok. 90 min (w naczyniu pod przykryciem). Na 15 min przed końcem pieczenia rękaw rozetnij lub zdejmij pokrywkę, by wierzch pieczeni się przyrumienił. Podawaj na ciepło lub zimno z do- datkiem sałaty i świeżych warzyw.

  3. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń