Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowany schab był kiedyś przebojem niemal na każdym weselu. I uwierzcie mi, był pyszny :)
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 113
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 74
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 113
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 74
Składniki
Opłukany zimną wodą schab dokładnie osuszyć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego. Ponakłuwać za pomocą noża gęsto do głębokości połowy mięsa. W co drugą dziurkę włożyć małe kawałki słoniny, a w pozostałe, przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku. Na dno rondla położyć warstwę pokrojonej w plasterki jednej cebuli z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i położyć na niej mięso. Plasterkami drugiej cebuli obłożyć wierzch i boki schabu. Odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy schab z cebuli, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę z marynaty, oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa. Na patelni rozgrzewamy dobrze niewielką ilość oleju rzepakowego i obsmażamy krótko, ale do zrumienienia, mięso z każdej strony. Przekładamy do przygotowanego rondla z warzywami, obsypujemy delikatnie pieprzem, solą i obficie posypać majerankiem.
Wierzch mięsa obkładamy cienkimi plasterkami słoniny, podlewamy 2 szklankami gorącej wody lub bulionu i po przykryciem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej pół godz.
Kiedy mięso nabierze temperatury zmniejszyć do 180° C i piec dalej kolejne pół godz. polewając wytworzonym sosem. Po czym odkryć mięso i kolejne 20 min. dopiekać. Ważne jest częste polewanie sosem! Mięso wyciągnąć z brytfanki, przecedzić sos. Ze schabu ściągnąć słoninę, pokroić na plastry. Sos można zagęścić prażąc na suchej patelni łyżkę mąki do lekkiego zrumienienia i roztrzepać za pomocą rózgi z częścią sosu, połączyć z resztą sosu, dobrze mieszać, aby nie było grudek i zagotować. Można pozostawić sos naturalny. Do sosu włożyć plastry schabu i pozostawić chwilę w celu zintegrowania smaków. Podawać z ziemniaczanym purée lub ulubioną kaszą, z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego.